duminică, 9 octombrie 2011

Catina - miracolul toamnei

Incep seria de articole prin a prezenta arbustul preferat al toamnei, catina. 



Catina este un arbust ramificat si spinos care creste din zona de litoral pina in cea montana. Se intilneste cu precadere in albiile riurilor din zona de deal din judetele Buzau, Prahova, Vrancea si Bacau, dar si în Arges si Dimbovita. Recoltarea se face incepind din luna august pina la primul inghet, dupa care continutul de vitamina C incepe sa scada. Catina este deosebit de bogata in vitamine: A, C, B1, B2, E, D2, D3. Ea contine de asemenea acid folic, acid nicotinic, acizi grasi nesaturati, aminoacizi esentiali (acid glutaminic, arginina, lizina), ioni de sodiu, potasiu, calciu, magneziu si uleiuri volatile.
La ce boli e buna catina
Catina este un bun tonifiant general. Fructele de catina sînt considerate o polivitamina generala, putind fi consumate sub forma de suc, gem, sirop sau vin. Pentru a obtine sucul de catina, fructele proaspete se storc printr-o presa de struguri sau se dau printr-o sita inoxidabila. Sucul de catina se pastreaza mult timp la temperatura camerei, datorita peliculei care se formeaza la suprafata lui si care impiedica acrirea acestuia. Fructele de catina se utilizeaza in hipo si avitaminoza, anemie, arterite, reumatism, arterioscleroza, diaree, infectii oculare, tuberculoza, Parkinson, urticarie, ulcer, hepatita cronica si epidemica, ciroza. De precizat ca ea poate fi folosita si concomitent cu administrarea de citostatice.


Insa catina este exceptionala si in ceea ce tine de frumusete. Iarna este indicata in protejarea zonelor expuse la frig cum ar fi fata, mainile si picioarele. 
Bogatia de ingrediente bioactive, fiecare cu actiunea sa specifica, fac din uleiul de catina o materie prima cu multiple efecte benefice pentru industria cosmetica.
Produsele cosmetice ce contin ulei de catina au proprietati nutritive, cicatrizante, emoliente si de protectie antisolara. Uleiul de catina combateimbatranirea prematura a epidermei prin efectul antiradicalic si prin refacerea tesutului conjunctiv alterat de varsta. Este eficient în tratamentul arsurilor şi escarelor, în dermatite, eczeme, cuperoză, acnee, psoriazis, arsuri solare.



 Asadar hai sa incepem anotimpul friguros protejate de acest mic fruct :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu